Sık Aralıklarla Gebe Kalınması Kadın Sağlığı Üzerinde Ne Gibi Sonuçlara Yol Açar ?
Kadın sağlığını olumsuz etkileyen önemli faktörlerden biri de sık aralıklarla gerçekleşen gebelikler ve doğumlardır. Gebelikler arasındaki sürenin 2 yıldan daha kısa olması durumunda, annede etkin emzirme süresini kısaltmakta, doğan çocuğa ayrılması gereken nitelikli zamanı azaltmakta, bir sonraki gebelikte annede kansızlık, gebelik hipertansiyonu, doğacak bebekte düşük doğum ağırlığı, başta olmak üzere sağlık problemlerinin sıklığını arttırmaktadır. Bu nedenle gebelikler arası sürenin 2 yıldan uzun tutulması önerilir. Özellikle sezaryen gerçekleşen bir doğum sonrasında eski cerrahi sahasında iyileşmenin arzu edilen düzeyde olması için doğumdan itibaren en az 18 ay geçmesi önerilir.
Emzirme Gebelikten Korur mu?
Emzirmenin eğer düzenli ve geceleri de içerecek şekilde yapılması durumunda ek gıda veya mama verilmiyorsa doğum sonrası ilk 3 ayda yumurta gelişimini % 96 engellediğini biliyoruz. Bu yöntemin etkinliği için gündüz emzirme aralarının 4 saatten, geceleri ise 6 saatten uzun olmaması gereklidir. Buna rağmen emzirmeyi istenmeyen gebelikleri önlemede etkin bir yöntem olarak adlandırmak doğru olmayacaktır. Doğum sonrası ilk jinekolojik muayenede bu konu hakkında çiftlere danışmanlık verilerek aile planlaması yöntemi seçiminde yardımcı olunmalıdır. İstenmeyen gebelikleri önlemede tek bir doğru yöntem yoktur. Her zaman aile planlaması yöntemlerinin bireye göre belirlenmesi gereklidir.Lohusalık döneminde annenin emzirmeye ne kadar süre devam edeceği ve bir sonraki gebeliği ne zaman planladığı, kadının eğer varsa altta yatan kronik bir hastalığının olup olmadığı gibi faktörler de yöntem seçimini etkiler.
Emzirme Döneminde Başvurulabilecek Etkin Gebelikten Korunma Yöntemleri Nelerdir ?
Hormonal yöntemlerin (Kombine doğum kontrol hapları) emzirme üzerindeki etkileri, özellikle doğum sonrası ilk 6 aylık dönemde süt veren anneler için etkili bir yöntem olmasına rağmen seçenekler içerisinde onları alt sıralara taşımaktadır. Yine 35 yaş üzerinde, damarlarında pıhtı oluşum ve emboli (pıhtı atma) hikayesi olan, sigara kullanan, auralı migren, hipertansiyon ve inme hikayesi olan kadınlar kombine doğum kontrol hapları için uygun değildir. Mini hap olarak adlandırılan sadece düşük doz progesteron içeren haplar emzirme üzerinde etkileri olmaması nedeni ile bu dönemde güvenle kullanılabilir. Bu ilaçlar ile ilgili en önemli nokta etkin korunma için düzenli ve her gün aynı zaman diliminde kullanılmalarıdır.
Prezervatif, hormonal bir yöntem ve emzirme üzerine etkisi olmaması nedeni ile özellikle tercih edilebilecek bir yöntemdir.
Rahim içi araçlar doğumda 6-8 hafta sonra doğum yapan, uzun süreli ve etkin bir gebelikten korunma kadınlar için önemli alternatiflerden biridir. Bakırlı ve progesteron salan tipleri olup hangi yöntemin sizin için daha uygun olduğuna doktorunuz ile beraber karar verebilirsiniz.
Ülkemizde çok yaygın başvurulan koitus interruptus yani geri çekme yöntemi, yüksek başarısızlık (gebe kalma buradaki kriter), çiftler arasında yarattığı problemler ve cinsel tatmin sorunları nedeni ile etkili bir gebelik önleyici bir yöntem olarak kullanılmamaktadır.
Acil kontrasepsiyon yöntemleri için mutlaka doktorunuza danışın.
Sonsöz
*Doğru yöntem, jinekolojik muayene sonrasında hekiminiz ile beraber yapacağınız görüşme ile seçilmelidir.
*Acil kontrasepsiyon (ertesi gün hapları dahil) etkili bir gebelikten korunma yöntemi olmadığı gibi emzirme düzeninizi de olumsuz yönde etkileyebilir.
Kaynaklar
http://dx.doi.org/10. 1097/AOG.0000000000003025.
https://www.acog.org/womens-health/pregnancy/after-pregnancy
Comments