top of page
Yazarın fotoğrafıProf. Dr. T. Umut Dilek

Gebeler Botoks Yaptırabilir mi?

Gebelikte Botoks Uygulamaları Yapılabilir mi?


Botulinum toksini veya botoks, günümüzde gerek tıbbi amaçlarla gerekse estetik ve güzellik amaçları ile yaygın olarak uygulanmaktadır. Tıbbi amaçlarla kullanımı arasında, migren, boyun kas spazmları, diş sıkma, aşırı terleme, göz kapak spazmları, gerilim tipi baş ağrıları örnek verilebilir. Başlıca estetik kullanım amacı ise kırışıklıkların giderilmesi ve özellikle alında ortaya çıkan kırışıklıkların ortadan kaldırılmasıdır.

Botulinum toksini oldukça büyük bir molekül olması nedeni ile plasentadan geçemediğini biliyoruz. Gelişmekte olan embriyo veya fetusta bir zarara yol açabilmesi için öncelikle plasentadan geçmesi gereklidir. İnsanda plasentadan geçişinin olmadığına ait direkt kanıtlar olmamakla beraber hayvan çalışmaları bu geçişin olmadığını gösterdi. Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) tarafından Botulinum A C kategorisi olarak sınıflanmıştır. Bunun anlamı, söz konusun ilacın güvenli olduğu veya olmadığına gösteren yeterli ve direkt çalışmalar olmadığı anlamına gelmektedir. Bütün bunlardan yola çıkarak en sık sorulabilecek sorular ve cevaplarını aşağıda sıraladım.


Gebe olduğunuzu bilmeden kozmetik ve tıbbi amaçlarla Botoks uygulaması yaptırdım bir sorun ile karşılaşır mıyım ?

Öncelikle kısa cevapla başlayalım, korkmayın aksi bir durumla karşılaşmayı beklemiyoruz. Uzun cevaba geldiğimizde erken gebelik sırasında botoks uygulaması yapılan gebelerde gerek düşük doğumsal anomali sıklığının arttığına dair bir kanıt yoktur.


Erken gebelikte, gebe olduğu bilinmeden yapılan kozmetik amaçlı botoks uygulaması düşük ihtimalini artırır mı?

Elimizde bununla ilgili direkt bir kanıt yok, ancak az sayıda gebeyi içeren bir çalışmada karşılaşılan kendiliğinde düşük oranı, toplumda beklenen düşük oranı ile uyumludur. Kısacası elimizdeki sınırlı kanıta göre arttırmaz.


Botoks uygulamasının anne adayı üzerinde bir etkisi varmı ?

Kozmetik veya tıbbi amaçlarla kullanılan Botulinum A (Botoks)’nın doğru uygulandığı koşullarda annenin dolaşımına geçmesini beklemiyoruz ancak geçişi durumunda çok nadir olarak kas güçsüzlüğü, solunum zorluğu, yutma ve konuşma güçlüğü, yorgunluk gibi şikayetlerle karşılaşılabilir. Bu zamana kadar yukarıdaki gibi olumsuz etkilerle çok nadir karşılaşılmış.


Gebelikte kozmetik amaçla botoks uygulaması yaptıralım mı?

Botoks’un halen gebelik için güvenlik kategorisinin C olması sebebi ile planlı olarak kozmetik amaçlarla kullanılmasını önermiyoruz ancak gebe olduğunu bilmeden yaptıran anne adayları rahat olabilirler.


Gebelikte alternatif kozmetik uygulamaları yapılabilir mi?

Hyaluronik asit, kolajen gibi doğal ürünler gebelikte uygulanabilir. Peeling amacıyla bitkisel kaynaklı ürünler, önceden bilinen bir aşırı duyarlılık yoksa gebelikte kozmetik amaçla uygulanabilir. Yine gebelikte tuz, şeker, glikolik asit, laktik asit gibi ürünler içeren peeling maskeleri kullanılabilir.




Kaynaklar

1.Wong Ho-Tin, Khalil M, Ahmed F. OnabotulinumtoxinA for chronic migraine during pregnancy: a real world experience on 45 patients. The Journal of Headache and Pain. 2020; 21 :129

2.Tan M, Kim E, Koren G, Bozzo P. Botulinum toxin type A in pregnancy. Canadian Family Physician. 2013:1183-1184

3.Paul M. Controversy:botulinum toxin in pregnancy. J Cutan Aesthet Surg. 2009;2:4-5

4.Morgan JC,Iyer SS, Moser ET, Singer C, Sethi KD. Botulinum toxin A during pregnancy:a survey of treating physicians. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2006; 77: 117-119

5. https://www.healthline.com/health/pregnancy/botox-while-pregnant


44 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page