Vitamin D yağda eriyen bir vitamin olarak, hayvansal gıdalardan alındığı gibi insan vücudunda karaciğerde üretilen öncü moleküllerin güneş ışığı altında deri ve böbrekte bir dizi değişim geçirerek aktif D vitaminine dönüşümü ile de üretilir.
Başlıca kaynakları arasında; yumurta, yağlı balıklar, et ve et ürünleri bulunmaktadır.
Kış ayları, kapalı mekanda çalışma, vejeteryanlar, vitamin D eksikliğine daha çok yatkındır. Ülkemizde de vitamin D eksikliği gerek kadın gerekse erkeklerde sık izlenmektedir. Vitamin D kalsiyum ve fosfor metabolizmasında, bağırsaklardan kalsiyumun emilmesi ve kemiklerde kalsiyum depolanması ve yıkımında düzenleyici moleküllerden biridir. Gebelerde eksikliği fetal büyüme, yenidoğan ve sonrasında kemik sağlığını ve büyümeyi olumsuz yönde etkileyebilir.
Gebelerde günlük destek dozu vitamin D düzeyleri normal olan bir gebede 400-600 IU arasındadır. eğer anne adayında vitamin D eksikliği söz konusu ise günlük 2000 ünite sınırı aşılmadan hekiminiz tarafından zamana yayılarak vitamin D değerleriniz normal değerlere yükseltilebilir. Vitamin D’nin uzun süre yüksek dozlarda kullanılması karaciğerde depolanması ve vitamin D zehirlenmesi nedeni ile önerilmez.
Comments