top of page
Yazarın fotoğrafıProf. Dr. T. Umut Dilek

Gebelikte Deride Ortaya Çıkan Değişiklikler

Gebelikte artan hormonlar ve ciltte ortaya çıkan değişiklikler nedeni gebeliğe özgü bazı şikayetlerle daha çok karşılaşılmaktadır. Gebelikte artan hormonlar, deride ortaya çıkan değişiklikler, bağışıklık sisteminde ortaya çıkan değişiklikler, deride kuruma, özellikle karın derisinde ortaya gerilme ve safra asitleri metabolizmasında ortaya çıkan değişiklikler nedeni ile bazı deri değişiklikleri ile daha çok karşılaşılmaktadır.

Cildimde koyulaşan alanlar ile karşılaşıyorum ?

Gebelerin %90 deride bazı bölgelerde izlenen koyulaşma ile karşılaşabilirler. Özellikle genital bölge, göbek çevresi, koltuk altlarındaki koyu renkli alanlar gebelikle daha koyu bir renk tonu alabilir. Bir diğer izlenebilen değişiklik karın ön duvarında orta hatta izlenen koyu renkli çizgilerdir (Linea Nigra). Yüzde yanaklar, alın, çene, üst dudak bölgesinde açık kahverengi renkte koyulaşan alanlar ortaya çıkabilir. Doğumu takiben ortaya çıkan bu değişiklikler büyük ölçüde kaybolur.

Cildimde küçük kızarık çevreye doğru kılcal uzantıları olan değişiklikler var ?

Gebelik sırasında avuç içlerinde ortaya çıkan kızarıklıklar kadar kollarda, yüzde gövdenin üst yarısı ve boyunda izlenen “spider angioma” denilen değişiklikler ortaya çıkar. Bunlar artan hormonlarınıza bağlıdır, doğumdan sonra ortadan kaybolurlar.

Karnımda neden çatlaklar ortaya çıktı ?

Gebeliğin 2. Trimesterinden itibaren ortaya çıkan çatlaklar gebelerin en çok şikayet ettiği değişikliklerin başında gelir. Erken yaşta gebelik, aile hikâyesi, gebelik öncesi vücut ağırlığı ve gebelikte kilo alım hızı bu çatlakların oluşumunu kolaylaştıran faktörler arasındadır. İlk ortaya çıktığında pembe-leylak rengi iken doğum takiben beyaz-gümüş rengi bir görünüm alır. Sadece karın bölgesinde değil, kalça, uyluk ve meme cildinde de ortaya çıkabilir. Cildin nemlendirilmesi şiddetini azaltabilir. Doğumdan sonra dermatologlar tarafından lazer uygulaması tedavi amacıyla yapılabilir.

Doğum yaptım saçlarım dökülmeye başladı ?

Doğum yapan annelerde doğumu takiben 4 hafta ile 20 hafta arasında değişen bir süre sonra saçlarda dökülme (alopesi) izlenebilir. Gebelik sürecinde büyüme fazında olan saç köklerinin doğumu takiben yavaşlama ve duraksama dönemlerine girmesine bağlı ortaya çıkan bu değişikliklerin 6 ay içinde düzeldiği izlenir. Demir ve bazı eser element eksikleri, tiroid bezinin yetersiz çalışması (Hipotiroidi) saç dökülmesi şikayetlerinin şiddetlenmesine neden olabilir.

Gebeliğin ortasına geldim, ancak önce karnım sonra tüm vücudum kaşınmaya başladı ?

Gebelerin önemli bir bölümünde deride gözle görülür değişiklikler ve safra asitlerinde artış olmadan kaşıntı şikayeti ile karşılaşılabilir. Özellikle deride ortaya çıkan kuruluk bundan sorumlu başlıca değişikliktir. Ancak deride gözle görülür değişiklikler (Dermatologların lezyon olarak tarif ettiği), kızarıklıklar varsa mutlaka vakit geçirmeden dermatoloji uzmanına gidin. Gebeliğin son trimesterinde el ve ayak tabanlarında başlayan deride değişikliklerin olmadığı kaşıntıda vakit geçirmeden sizi takip eden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun.


Kaynaklar

Williams Obstetrics, 25th edition, McGraw-Hill, 2018

Catherine Nelson-Piercy. Handbook of Obstetrics Medicine. CRC Press, 2015. sf 249-257


17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


Yazı: Blog2_Post
bottom of page