top of page
  • Yazarın fotoğrafıProf. Dr. T. Umut Dilek

İlk Üç Ayda Karşınıza Çıkan Sorunlar

Güncelleme tarihi: 19 Eki 2022

Yeni bir gebeliğe başladığınız ilk 3 ay yani birinci trimester vücudunuz ve duygu durumunuzda oldukça önemli değişiklikleri beraberinde getirir. İlk trimesterde en çok karşılaşılan sorunlar koku hassasiyeti, bulantı, kusma, kasık ağrısı, sık idrara çıkma, tat duygusunda küntleşme ve ağızda metalik tat, uykuya meyil ve unutkanlıktır.

Bulantı şikayetleri sabah saatlerinde daha yoğun olabilir. Çoğu gebe kusma şikayeti yaşamaz ancak kusma düzenli beslenmeyi bozacak kadar şiddetli ve beraberinde kilo kaybı var ise mutlaka gebenin doktora başvurması gerekecektir. Sık olmayan kusma ve bulantı şikâyetleri varlığında genellikle beslenme önerileri ile çoğunlukla bu problemlerin üstesinden gelmek mümkündür. Örneğin sık aralıklarla az miktarda beslenme, kuru gıdalar (tuzlu kraker, grisini) tüketmek, sulu, yağlı, salçalı veya soslu gıdalardan kaçınmak, mutfağın iyi havalandırılması, bazen yemek yapmaktan kaçınmak alınabilecek basit önlemlerdir. Bu dönemde kilo kaybı veya yavaş hızda kilo alımı ile karşılaşılabilir. Bulantı ve kusmanın şiddetli olduğu hallerde ancak doktor önerisi ve izni ile ilaç kullanılabilir. Bulantı ve kusma şikayetleri ile ilgili en önemli üstünde durulması gereken konu bu yakınmaların geçici olduğu anne karnında gelişmekte olan bebeğin sağlığı üzerinde herhangi bir etkisinin olmayacağıdır.

Rahim içi gebelik olduğu saptanan, kanaması olmayan bir gebede müphem kasık ağrısı şikayetleri olabilir. Giderek şiddeti artmıyor, belli bir bölgeye sınırlı olmayan ve periyodik bir ağrının olmadığı haller çoğunlukla önemli bir sorundan kaynaklanmaz. Bunun aksi olduğu durumlarda vakit geçirmeden hekime başvurulmalıdır.

Sık idrara çıkma, gebelerin en çok karşılaştığı problemlerden biridir. Büyüyen gebe rahminin mesaneye baskısı, gebelikte yükselen bazı hormonlar, mesanenin idrar yapmayı takiben tam boşalamaması durumunda ortaya çıkar. İdrar yaparken yanma şikayeti eşlik etmediği sürece idrar yolları ile ilgili bir probleme işaret etmez. Gebelerde idrar yolları ile ilgili bir diğer şikayet idrar kaçırmadır. İdrar kaçırma en çok su gelişi ile karıştırılabilir. İdrar kaçırma bazen gülme, öksürme, ağır bir cisim kaldırma (Örneğin çocuğunuzu kucağınıza almanız sırasında) sırasında olabileceği gibi bazen de idrar hissi ortaya çıkıp siz tuvalete yetişene kadar istemsiz kaçırma şeklinde de gerçekleşebilir. Bununla beraber idrar kaçırma bazen idrar yolu enfeksiyonunun da bir göstergesi olabilir. Bu sebeple sık sık yaşanması durumunda mutlaka sizi takip eden kadın hastalıkları ve doğum hekiminiz ile iletişime geçin.

Uykuya meyil, konsantrasyon güçlüğü ve unutkanlık gebelikte artan progesteron hormonların sonucunda ortaya çıkan sorunlardır.

Gebeliğin tüm dönemlerinde olduğu gibi vajinal kanama, sınırlı giderek şiddeti artan karın ve kasık ağrısı, fışkırır tarzda kusmalar, idrar yaparken yanma bu dönemde de doktora başvurmayı gerektiren problemlerdendir.

39 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page