Lohusalık döneminde kadının mücadelesi;
Aileye yeni katılan bireyin bakımı ve sorumluluğu,
İyileşme süreci,
Duygusal değişimler,
Emzirme süreci,
İstenmeyen bir gebelikten kaçınmak,
Puerperium veya Lohusalık Dönemi Nedir ?
Bebeğin ve eşinin doğumundan itibaren başlayan ve 6-12 hafta süren bir dönemdir. Gebelik sırasında kadının vücudunda ortaya çıkan değişikliklerin ve fizyolojik değişimlerin gebelik öncesine dönüşü ile sona erer.
Gebelik sırasında vücudunuzda ortaya çıkan değişikler ne zaman geriye dönmeye başlar ?
Lohusalık döneminde öncelikle rahim küçülerek gebelik öncesi boyutlara geri döner, bu yaklaşık 6-10 arası bir zaman alır. Aynı sürede özellikle terleme ve idrara çıkış sayısında artış gerçekleşir, ödem çözülür. Bu genellemeye rağmen gebelerin bir bölümünde ilk 2 hafta içinde özellikle bacaklar ve ayaklarda dikkat çekici bir şişme izlenebilir. Böyle bir durumda mutlaka doktorunuz ile irtibat kurun. Karın ön duvarında gebelikle ortaya çıkan orta hat boyunca uzanan koyu renkli çizgi bu dönemde kaybolmaya başlar. Karın ön duvarı kaslarında ortaya çıkan esneme ve ayrılmanın düzelmesi için karın ön duvar kaslarını hedef alan egzersizlerin yapılması gereklidir.
Doğum sonrası egzersizlere ne zaman başlayabilirim ?
Eğer vajinal yolla doğum yaptıysanız 7-10 gün sonra egzersizlere başlayabilirsiniz. Doğum şekliniz sezaryen ise bu durumda karın kaslarınıza yönelik egzersizlere doğumdan 4-6 ay sonra başlamanız çok daha doğru olur. Karın ön duvarı için yapılan egzersizler dışında yürüyüş, bisiklet sürme gibi egzersizlere yaklaşık 2 hafta sonra başlayabilirsiniz. Loşi ve kanamanız kesildikten sonra yüzebilirisiniz.
Pelvik tabanı güçlendirme egzersizlerine ne zaman başlayabilirim ?
Özellikle vajinal yolla doğum sonrasında ortaya çıkan pelvis taban kaslarında ortaya çıkabilen zayıflık için doğumdan 2-3 hafta sonra Kegel egzersizlerine başlamanız önerilir.
Doğum sonrasında sık idrara çıkmaya daha ne kadar devam edeceğim ?
Doğumu takiben sık idrara çıkmanız bir süre daha devam edecektir. Mesanenin tam boşalmaması ve ödemin çözülmesi bunun başlıca sebepleridir.
Gebelik sırasında aldığım kiloları nasıl ve ne zaman vermeye başlayabilirim ?
Pekçok gebenin, gebeliği sırasında aldıkları kiloları ne kadar sürede ve nasıl verecekleri sorusu ile karşılaşıyoruz. Miad bir gebelikte genellikle ilk 24 saatte 4-5 kg civarında bir kilo kaybı olmakta, idrar ve terleme ile de yaklaşık 2 kg kadar kayıp gerçekleşmektedir. Bundan sonraki kilo verme hızı, sizin beslenme şekliniz, yapacağınız günlük rutin işler dışındaki egzersizlere bağlıdır.
Doğumdan sonra adet görmeye en erken ne zaman başlayabilirim ?
Doğum sonrasında eğer emzirmiyorsanız en erken 28 günde yumurtalık işlevleriniz geriye dönmeye başlar, bunu periyodik kanamanız takip eder. Bu nedenle istenmeyen veya planlı olmayan bir gebelikten kaçınmak için mutlaka hekiminizden bilgi alın.
Emzirdiğim süre içinde düzenli adet görebilir miyim ?
Düzenli emzirdiğiniz ve ek gıda vermediğiniz sürece adet göremeyebilirsiniz veya aralıklarınız uzun olabilir. Öte yandan bu adet görmediğiniz süre bazen bir yıla kadar uzayabilir. Düzenli emziriyor bile olsanız, planlı olmayan veya beklenmeyen bir gebelikten sizi koruyuculuğunun düşük olduğunu unutmayın. Hekiminiz size emzirme ile uyumlu ve anne sütü miktarını ve içeriğini etkilemeyen uygun yöntemler önerecektir.
Doğum beslenmede nelere dikkat etmeliyim ?
Doğum sonrası dönemde beslenme şeklini belirlerken, bebeğinizin eğer onu takip eden çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanınca getirilmiş bir sınırlama varsa ona uygun hareket etmeniz özellikle emziren annelerde oldukça önemlidir. Bunun dışında bol sıvı almanız (Anne sütünün % 90’ı sudur), bol sebze ve meyve tüketmeniz, proteinden zengin beslenme ve lifli ürünler almaya özen göstermeniz önerilir. Çay ve kahve tüketimini sınırlamanız, alkol ve sigaradan uzak durmanız önerilir. Gebelik süresince kullandığınız demir preparatlarına 3 ay daha devam etmeniz gerekebilir. Emzirme döneminde kullanacağınız ilaçları mutlaka bebeğinizi takip eden çocuk sağlığı ve hastalıkları ve kadın hastalıkları ve doğum uzmanınıza danışın.
Doğum sonrası jinekolojik muayene ne zaman gitmeliyim ?
Doğumdan 6-8 hafta sonra jinekolojik muayene için hekiminize başvurun. Eğer son 3 yıl içinde yapılmamış ise mutlaka rahim ağzı kanseri taraması için muayene sırasında gerekli işlemler yapılmalı, ayrıca istenmeyen gebelikleri önlemek için gerekli yöntem seçimi karşılıklı konuşarak doktorunuzun tavsiyesi ile yapılmalıdır.
Doğum sonrası-lohusalık döneminde tehlike işaretleri veya doktorunuzla iletişime geçmeniz gereken durumlar;
Ateş, titreme, aşırı halsizlik,
Şiddetli başağrısı, görme bulanıklığı,
Nefes darlığı, göğüs ağrısı
Memelerde aşırı sıcaklık artışı, hassasiyet, meme başında iltihaplı sıvı gelmesi
İdrar yaparken yanma, idrar yapma güçlüğü, idrar kaçırma,
Epileptik nöbetler (Vücutta sara nöbeti benzeri kasılmalar)
Aşırı duygusallaşma ve içe kapanma
Comentarios