top of page
  • Yazarın fotoğrafıProf. Dr. T. Umut Dilek

Anne karnındaki Bebekte Spina Bifida (Açık Nöral Tüp Defekti) Nedir?

Spina Bifida Nedir?

Spina Bifida, omuriliğin üzerini örten vücut tabakalarının oluşmaması, oluşsa bile üzerini kısmen kapatmaması ile oluşan bir doğuşsal sorundur. Eğer omurilik üzeri açıklık deri ve kas ile örtülmemiş ve sinir lifleri ve omurilik açıkta ise buna açık spina bifida, eğer üzeri sadece deri ile örtülü ise buna kapalı spina bifida denir.


Spina Bifida Neden Ortaya Çıkar?

En bilinen nedeni folik asit eksikliği veya folik asit metabolizmasını etkileyen ilaçlardır. Bunun dışında hipertermi, radyasyon maruziyeti, genetik problemler de bilinen nedenler arasındadır. Omuriliği oluşturacak nöral tüp ve onu çevreleyen dokular gebeliğin 17-24. günleri arasında oluşur ve tüp kapanır. Bu nedenle folik asit desteğinin etkili olması için gebelik planlandığı aşamada başlanması önerilir.


Spina Bifida Anne Karnınızdaki Bebeğinizde Nasıl Sorunlara Yol Açar?

Omurganın açık olan bölgesinde omurilik ve sinirlerin dış ortama fıtıklaşması sonucu beyin sapı da yer değiştirir. Bunun sonucunda omurilik ve ve beyinde ortaya çıkan değişiklikler ile doğduktan sonra, bacaklarda felç, yürüyememe, idrar ve büyük tuvaletini tutamama, öğrenme güçlükleri, kafa boyutlarında beyinde sıvı toplanmasına bağlı birçok problem ortaya çıkabilir.


Bebeğim Doğmadan Bu Sorun Saptanabilir mi?

Omurga anne karnında en erken 16. haftadan itibaren ultrasonografi ile değerlendirilebilir. Omurga açıklığının gebeliğin 11-12. haftasından sonra tecrübeli uygulayıcılar tarafından yapılan ultrasonografik muayene ile araştırılması mümkün olmakla beraber, fetusun pozisyonu ve hareketliliği nedeni ile bu her zaman mümkün olmayabilir. Anne kanında alfa fetoprotein adlı bir maddenin araştırılması halen tarama amacıyla kullanılsa da giderek daha az başvurulan bir testtir. Özellikle omuriliğin üzerinin deri ile örtülü olmadığı, omurilik ve onu saran zarların dışarı çıktığı durumlarda anne karnında % 90 üzerinde başarı ile yakalanabilir, kapalı tiplerin anne karnında saptanma oranları daha düşüktür.


Böyle Bir Sorun ile Karşılaştık Ne Yapmalıyız?

Spina Bifida ve ilişkili sorunların tedavisi doğum sonrası dönemde yapılmaktadır. Ne kadar erken cerrahi tamir yapılırsa başarı şansı o kadar yüksektir. Bununla beraber dünyada son 20 yıl içinde intrauterin (anne rahminde) doğum öncesi cerrahi tedavi uygulayan seçilmiş merkezler bulunmaktadır. Büyük olasılıkla önümüzdeki 10 yıl içinde anne karnında cerrahi müdahale yapılan merkezler de bunların başarısı da artacaktır.


Spina Bifida’ yı Nasıl Önleyebiliriz ?

Spina Bifida ve yarattığı sorunların engellenmesinde en başarılı yaklaşım ortaya çıkmasını önlemek yani gebelik planladığınızda folik asit başlamak en doğru yaklaşımdır.


Bir Gebelikte Tekrar Etme İhtimali Nedir ?

Spina Bifida tanısı alan bir gebeliği olan bir kadının bir sonraki hamilelikte aynı sorunla karşılaşma ihtimali % 2-4’ dür.


40 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page