top of page
  • Yazarın fotoğrafıProf. Dr. T. Umut Dilek

Gebelikte Doppler İncelemeleri Neden Yapılır ?

Gebelik sırasında yapılan ultrasonografi değerlendirmelerinde Doppler incelemeleri; anne, plasenta veya fetusa ait kan damarlarındaki kan akımının değerlendirilmesi için kullanılır. Amaç fetusa, plasentaya ve plasentaya kan getiren anne damarlarındaki “kan akım hızlarını” dolayısıyla kan dolaşımının sağlıklı olup olmadığını araştırmaktır.


Doppler USG’ den hangi hallerde yararlanılır?

Doppler incelemeleri sırasında, Kalbin atım (sistol) ve dolum (diyastol) fazında incelenen damar yatağındaki akım hızları ölçülerek dolaşımın sağlıklı olup olmadığı değerlendirilir. Doppler gebelikte yüksek risk teşkil eden durumların taranması, anne karnında iyilik durumunun belirlenmesi, takip, doğum zamanının belirlenmesi ve kararının verilmesinde başvurulan bir tekniktir.


Böylece ileride ortaya çıkabilecek gebelik zehirlenmesi (preeklampsi), rahim içi büyüme kısıtlılığı, plasentanın erken ayrılması (ablasyo plasenta), anne karnında bebek ölümü gibi durumlar açısından artan risklerin öngörülmesi veya taranması söz konusu olabilir. Kan uyuşmazlığı olan gebeliklerde eğer bebek etkilenmiş ise bebekteki kansızlığın derecesi ve anne karnında kan nakli yapılmasına ihtiyaç olup olmadığı, tek yumurta ikizi olan gebeliklerde ikizden ikize kan naklinin olup olmadığı bunun şiddeti de Doppler USG ile yapılan incelemeler ile belirlenebilir.

Doppler USG tüm gebelere uygulanır mı?

Rutin olarak tüm gebelere yapılması gerekmez. Gebelik öncesinde bilinen veya gebelik sırasında ortaya çıkan problemleri olan gebelerin izlenmesinde ve doğum kararının verilmesinde kullanılır. Bunlar arasında tarama amacıyla gebelik hipertansiyonu, takip, girişim ve doğum kararı vermek amacıyla büyüme geriliği, amniyon sıvısının azalması, gebelik ve aşikar diyabet, Rh uyuşmazlığı, tek yumurta ikizleri, bazı doğumsal kalp hastalıkları, fetal kalp yetmezliği gibi durumlarda sayılabilir.

Nasıl uygulanır?

Gebeye yapılan rutin ultrason incelemesi ile aynı koşullarda gerçekleştirilir.

Doppler'in asıl önemi hekimi yönlendirmesinde yatar. Patolojik (Anormal) bulgularla karşılaşıldığında, fetusun diğer iyilik hali testleri ve kliniği ile beraber değerlendirilmelidir.


Doppler İncelemeleri Bebeğim için Güvenli mi?

Yapılan çalışmalar kalite kontrolü düzenli olarak yapılan bir Doppler cihazıyla, tecrübeli bir kişi tarafından yalnızca gerekli durumlarda uygulanan ve mümkün olan en kısa sürede tamamlanan bir Doppler incelemesinin bebek üzerinde zararlı olmadığını göstermektedir.

15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page