top of page
  • Yazarın fotoğrafıProf. Dr. T. Umut Dilek

Gebelik Planlarken Ne Zaman Doktora Başvurmalı ve Hangi Testleri Yaptırmalıyım ?

Genel bir jinekolojik muayene ve son 1 yıl içinde yapılmamış ise rahim ağzı kanseri taraması için örnek alınmasını (Smear testi veya co-test) takiben doktorunuz sizden bir dizi testler isteyebilir.

Tarama testleri, herhangi bilinen bir risk faktörü olmayan anne adaylarına uygulanan testlerdir. Yapılan tarama testleri ile yüksek riskli olduğu saptanan anne adaylarına kesin tanı testleri uygulanır. Benzer şekilde yüksek risk grubu olan (Örneğin geçmiş gebeliklerinde anomalili bebek doğurmuş ailesinde kalıtsal geçiş gösteren hastalık öyküsü olan, birinci derece akrabalarında şeker hastalığı öyküsü, anne ve/veya babadan birinin kalıtsal bir kan hastalığına sahip olduğu ya da taşıyıcı olduğu durumlarda) anne adaylarında ise tarama testleri ile vakit kaybetmeksizin tanı testlerine başvurmak gereksiz zaman kaybını engelleyecektir. Gebelik planlayan anne adayının geçmiş tıbbi öyküsü yoksa bile gebeliğe başlamadan önce genel sağlık durumu, bazı enfeksiyon hastalıkları için taşıyıcı olup olmadığının belirlenmesi için yaptırması gereken testler vardır. Bunlar arasında Hepatit B, C, Kızamıkçık (Rubella), Tam kan sayımı, tam idrar tahlili ve basit biyokimyasal testler yer alır.

Gebe kalmadan önce insülin veya oral antidiabetik kullanıyorsanız, tiroid fonksiyon bozukluğunuz veya endokrin problemleriniz varsa bu durumda takibinizi yapan endokrinoloji uzmanına başvurarak, gebelik planladığınızı, mevcut tedavinizde bir değişiklik yapılıp yapılmayacağını öğrenmeniz gereklidir. Benzer bir öneri gebelik öncesi kalp hastalığı, hipertansiyon, astım, organ nakli öyküsü, epilepsi başta olmak üzere tüm kronik hastalığı olan anne adayları için geçerlidir. Özellikle düzenli ilaç kullanan anne adaylarının aldıkları ilaçların bazılarının gebelikle beraber güvenli alternatiflerle değiştirilmesi gereklidir.

Ülkemizde 2021 yılından itibaren evlenen çiftlerde evlilik öncesi yapılan testler içinde Spinal Musküler Atrofi (SMA) için eşlerden birinden kan örneği alınmasına ve aynı yıl içinde yenidoğan taramasına da başlanmış bulunmaktadır. Öte yandan 2022'den önce evlenen çiftlerin çok büyük bir bölümü tarama yaptırmadığı için risk altındadırlar. Bu yüzden SMA taraması yapılması bu çiftleri önerilmelidir. Aslında Frajil X, Duchen Musküler Distrofi ve Kistik Fibrozis de taramaya gebelik öncesinde eklenmesi gereken kalıtsal hastalıklar arasında yer almalıdır. Eğer çiftler akraba ise bu durumda iyi bir aile öyküsü alınarak gerekirse gebelik öncesinde genetik danışma verilmelidir.

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page