top of page
  • Yazarın fotoğrafıProf. Dr. T. Umut Dilek

Gebelik Sırasında Dişiniz Ağrıdığında.....

Güncelleme tarihi: 7 Kas 2021

Gebelikte Diş Problemlerine Nasıl Yaklaşalım ?


Gebeliğin ilk oluştuğu günden itibaren salınan hormonlar anne adayının gerek vücut işleyişinde gerekse fiziksel yapısında bir dizi değişikliğe yol açar. Gebelikte ortaya çıkan bu adaptif değişikliklerden en çok etkilenen bölgelerden biri de sindirim sisteminin başlangıç noktası olan ağız içi yapılar ve dişlerdir. Gebelik sırasında tükürük salgısı ve ağız içi pH sı değişmemekle beraber dişeti ve ağız içi mukozal tabakaya olan kan akışında östrojenin etkisi ile artış nedeni ile diş eti kanamalarının daha kolay ortaya çıktığını gözlemliyoruz.


Gebelikte diş eti kanamaları normal midir ?

Kimi zaman dişlerin fırçalanması sırasında kimi zaman ise bazen çiğnenen sert bir yiyecek sonrasında kolaylıkla kanayan diş etleri gebeleri korku yaşamalarına yol açmaktadır. Aynı zamanda diş eti kanamalarının diş eti iltihaplarının da belirtisi olduğu unutulmamalıdır.


Gebelik diş çürüğüne yol açar mı?

Gebeliğin diş çürüklerini tetiklediği veya diş çürüklerinin hızlanmasına yol açtığına dair bir kanıt bulunmamaktadır. Ancak ortaya çıkan diş çürüklerinin tedavisi için hekime başvurmadaki gecikme çürük oluşunun hızlanması ve kötüleşmesine neden olur.


Gebelikte yapılan diş tedavilerinin bebeğe bir zararı var mı?

Gebelik sırasında diş tedavilerinin yapılamayacağı veya yapılan tedavilerin gerek anne gerekse anne karnında gelişen fetusa olumsuz etkilerinin olabileceği korkusu, diş hekimlerine başvuruyu azaltmaktadır. Diş ve diş eti tedavisinin anne karnındaki bebeğe zararı yoktur. Uygun lokal anestezik ilaçlar seçilerek gebelikte diş ve diş eti tedavisi yapılabilir. Uygun görülen durumlarda karın bölgesi korunarak diş röntgenleri ve panaromik filmler çekilebilir.


Gebe kalmayı planlayan anne adaylarının gebelik öncesinde diş hekimi muayenelerini yaptırmaları, gebelikte ortaya çıkan diş eti ve diş sorunlarında gebeliğin hangi haftasında olurlarsa olsunlar diş hekimlerine başvurmalarını ve tedavilerini yaptırmaları önerilir.


Kaynak

Didem Ekiz, Ali Ekiz, Burak Özköse, Muzaffer Emir Dinçol, Rüstem Kemal Sübay, İbrahim Polat. Gebelikte ağız ve diş sağlığı konusunda doğru ve yanlış bildiklerimiz: Anket çalışması. Perinatoloji Dergisi 2015;23:180–185



12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page