top of page
  • Yazarın fotoğrafıProf. Dr. T. Umut Dilek

Gebelik Şekerinin Uzun Dönem Sonuçları Nelerdir ?


Gebelik şekeri (Gestasyonel diyabet), ilk kez gebelik sırasında gelişen, gebelik haftası ilerledikçe belirginleşen, gebelik hormonlarının yol açtığı insülin etkisine direncin yol açtığı, doğum sonrasında kaybolan karbonhidrat metabolizma bozukluğudur.

Gestasyonel diyabet, anne ve yenidoğan bebek için kısa ve uzun vadeli sağlık problemlerine neden olabilir. 

Anne için doğumu takiben ilerleyen yıllarda, 

  • Gebelik şekeri tanısı alan annelerde, doğumu takiben 10 yıl içinde tip 2 diyabet gelişme riski 5-7 kat,

  • Koroner kalp hastalığı riski,

  • İnme (Serebrovasküler olay) riski, 

  • Böbrek hastalığı riski,

  • Göz hastalıkları (Diyabetik retinopati, katarakt) riski artar

Yenidoğan döneminde makrozomi, omuz distosisi (omuz takılması), doğum travması, metabolik sorunlar (Kan şekerinde düşme, hipokalsemi, polistemi) ve solunum sıkıntısı gibi sorunlar kısa dönem problemler arasında yer alır. Uzun dönemde, obezite, tip 2 diyabetes mellitus, metabolik sendrom, koroner arter hastalığı karşımıza çıkan sorunlar arasındadır. Yine kadınlarda ortaya oligomenore ve ile seyredebilen polikistik over sendromu da uzun dönem sorunlar arasında yer alır.

Gebelik şekerinin kontrolü hem kısa hem de uzun dönem sorunların önlenmesinde atılacak ilk adımdır. Doğum yapan anneler doğum sonrası 6-12. haftalarda endokrinoloji uzmanına başvurmalı, kilo vermeli, yaşam tarzını değiştirmeli, beslenme şeklini değiştirmeli düzenli egzersiz yapmalıdır. Endokrinoloji uzmanı tarafından yapılacak muayene periyodik olarak tekrarlanabilir.  

Okuma Önerileri



2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Gebelikte Nasıl Beslenelim ?

Gebelik anne adayının yaşantısı ve başta beslenme olmak üzere birçok günlük alışkanlığını değiştirdiği bir dönemdir. Gebelikte beslenme...

Yazı: Blog2_Post
bottom of page