top of page
  • Yazarın fotoğrafıProf. Dr. T. Umut Dilek

Lohusalık Hüznü

Lohusalık hüznü ile doğum sonrası depresyon çoğu zaman birbirlerinin yerine kullanılsalar da süre, şikayetlerin şiddeti ve niteliği açısından birbirlerinden oldukça farklıdır.

Doğum yapan annelerin yarısında doğumdan sonra bir hafta içinde başlar. Doğum sonrası 4 ve 5. günler şikayetlerin en yoğun olduğu günlerdir. Genelde 10. günden itibaren şikayetleri azalır.

Doğum yapan annenin duygularındaki değişiklikleri tanımlamak için kullanılabilecek en doğru ifade dalgalanmadır. Anne travmatik bir doğum ve doğum sonrası süreç geçirdiyse, ilk gebelik ise, yenidoğan bebek yoğun bakımda takip edilmiş ise lohusalık hüznü ile daha sık karşılaşılır. Yaşanan bu duygusal dalgalanmalara, konsantrasyon kaybı, uykusuzluk, ağlamaya eğilim gibi şikayetler eşlik eder. Şikayetler eğer devam eder, 2 haftadan uzun sürerse doğum sonrası depresyona doğru bir dönüşüm olma riski nedeni ile uzman desteği alınması gereklidir. Şikayetlerin azaltılması için birince derece yakınların ruhsal desteği, empati kurmaları, anneye bebek bakımı ve günlük rutin aktivitelerde destek ve iş paylaşımı, uyuyabilmesi ve kendine ait özel bir zaman ayırabilmesi şikayetleri lohusalık hüznüne bağlı şikayetlerin azaltılmasında başlıca yollardır.




Kaynaklar

Psychiatric Disorders (Chapter 64) in Williams Obstetrics.Cunningham FG, Leveno KJ, Dashe JS, Hoffman BL, Spong CY, Casey BM (ed). 26th Edition McGraw Hill.2022 pg 1142-1153.


Alpay M, Savrun M.Psikiatrik Hastalıklar. Gebelik ve Sistemik Hastalıklar. Rıza Madazlı (editör). İstanbul Tıp Kitapevleri.sf:279-302


3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page