Plasenta previa, gebelik sırasında bebeğin eşinin (Plasenta), rahim ağzını (serviks) kısmen veya tam olarak kapatmasına verilen isimdir. Plasenta uterusun ön, arka, ve yan duvarlarına yerleşebilir. En sık yerleştiği alanlar ön ve arka duvardır. Plasentanın başlıca görevi anne dolaşımından gelen oksijen, glukoz, yağ asiti, eser elementler ve aminoasitlerden zengin kan ile fetal dolaşımdan gelen karbondioksit ve diğer atık maddeler içeren kan dolaşımı arasında değişimi sağlamaktır. İki dolaşım birbirine karışmadan gerekli madde değişimi gerçekleşir.
Plasenta serviksi tam veya kısmen kapatabilir veya kapatmaksızın rahim ağzına yakın bulunabilir. Bu ilişkiye göre de tam, kısmi veya aşağı uzanımlı olarak sınıflandırılmaktadır.
Plasenta previa yaklaşık 200 gebelikten birinde izlenir. Başlıca risk faktörleri arasında, önceki gebeliğine plasenta previa'nın eşlik etmesi, çoğul gebelik, sigara ve diğer tütün mamullerinin kullanımı, erken doğum, myoma uteri ve daha önceki gebeliklerin sezaryenle doğumla sonuçlanması yer alır. Kadının gebelik sayısı arttıkça sonraki gebelikte plasenta previa ile karşılaşılma ihtimali artmaktadır.
Plasentanın serviksi kısmen veya tam kapattığı gebelerin en başta gelen doktora başvuru şikayeti vajinal kanamadır. Genellikle bu kanamaya ağrı eşlik etmez. Kanama genelde parlak kırmızıdır. Gebeliğin ilk trimesterinde de kanama ile karşılaşılsa bile bu gebeler ikinci yarısından itibaren aynı şikayetle daha fazla doktora başvururlar. Rahim kasılması veya plasentanın erken ayrılmasının eşlik ettiği durumlar dışında ağrı ile sık karşılaşılmaz.
Plasenta Previa Tanısı Nasıl Konur ?
Plasenta previa, çoğunlukla tesadüfen gebelik sırasında yapılan ultrason incelemesi veya kanama ile başvuran bir gebede yapılan muayene ve ultrasonografide saptanır. Ultrasonografi incelemesi plasentanın konumu, serviks ile komşuluğu ve komşuluğun derecesini saptamada yardımcıdır. Eski sezaryen öyküsü olan bir gebede aynı zamanda plasenta previa’ya eşlik edebilecek plasentanın rahim duvarına olan yapışıklıklarının belirlenmesinde de önemlidir. Genellikle ultrason değerlendirmesi karından yapılsa da plasenta ve rahim ağzı ilişkisinin belirlenmesinde transvajinal ultrasonografi tekniğine de başvurulması gerekebilir.
Plasenta Previa Tedavisi:
Plasenta previa tanısı konan ve üçüncü trimesterde doğrulanan gebelerde doğum şekli tartışmasız bir şekilde sezaryendir. 37 hafta altında kanama ile başvuran gebelerde kanamanın şiddeti, doğum eyleminin başlamış olup olmaması ve gebelik haftası klinik yönetimi belirleyen başlıca faktörlerdir. Takip eden doktorunuz bütün bu göstergeleri göz önüne alarak doğru yaklaşım şeklini belirleyecektir.
Plasenta Previa Anne ve Yenidoğan Sağlığını İlgilendiren Hangi Sorunlara Neden Olur ?
Plasenta previa, anne için hayatı tehdit eden kanamaya neden olabilir. Erken doğum, düşük doğum ağırlıklı ve preterm (erken) doğum ve prematüriteye bağlı sorunlar diğer olası risklerdir.
Daha Fazla Bilgi için
Комментарии