top of page
  • Yazarın fotoğrafıProf. Dr. T. Umut Dilek

Gebelik Sırasında Yolculuk

Güncelleme tarihi: 9 Haz 2022


Gebelik sırasında iş veya tatil amaçlı seyahatler yapmanız gerekebilir. Aklınıza gelen ilk soru yolculuk yapmanın sizin ve anne karnındaki bebeğiniz için güvenli olup olmadığıdır. Eğer sizin veya bebeğinizin herhangi bir sağlık probleminiz yoksa, gebelik takiplerinizde doktorunuz herhangi bir sorun için sizi uyarıp bir takım önlemler alma yoluna gitmediyse gebeliğin 36. haftasına kadar yolculuk yapabilirsiniz.

Planlı yolculuklar için en çok tercih edilen zaman dilimi 2. trimester yani gebeliğin 14-28. Haftası arasıdır.

Gebelik sırasında preeklampsi (gebelik hipertansiyonun bir türü), su kesesinin açılması ve amniyon sıvısı kaçağı olması, erken doğum eylemi tanısı konmuş ise ve her türlü devam eden kanamada seyahat önerilmez. Bir diğer önemli kısıtlama da yolculuk yapılan bölgede gebelik sırasında ortaya çıkabilecek problemlerin tanı, takip ve tedavisi için gereken koşulların olmamasıdır. Özellikle turistik gezilerin, haşere ve sivrisinekle bulaşan hastalıkların (Sıtma, flariyazis, sarı humma, Dang humması gibi) yaygın olduğu bölgelere yapılmaması önerilir.

Seyahat öncesi mutlaka bu fikrinizi doktorunuz ile paylaşın. Uçakla seyahat edecek gebelerin, havayolu şirketlerinin bu konuda özellikle 24. Haftadan sonra uyguladıkları kuralları ya web sitelerinden ya da yüz yüze görüşerek öğrenmelerini öneriyorum. Bu konuda her havayolu şirketinin kuralları farklı olabilir. Uluslararası hatta okyanus ötesi uçuşlarda kimi hava yolları hafta sınırı uygulamaktadır. Uçuş sırasında rahat kıyafetler ve ayakkabılar giymeli, mutlaka kemeriniz takılı olmalı, iki saatte bir ayağa kalkıp yürümeli ve bacaklarınızı uzatıp germelisiniz.

Otomobil içinde mutlaka emniyet kemeri takılmalı ve kuşakları doğru uygulanmalı, bel için gerekirse bel destekleri ve yastıkları kullanılmalı, sık sık sözgelimi 2 saat aralıklarla mola verilmelidir. Molalar sırasında yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin.

Seyahat ettiğiniz yerlerde özellikle su ve gıda kaynaklı enfeksiyonlar ile karşılaşabilirsiniz, özellikle yaz aylarındaki yolculuklarda bu olasılığı göz önüne alarak, gerekli önlemleri dikkate almayı ihmal etmeyin.

En önemli noktalardan biri de seyahat ettiğiniz bölgede ihtiyaç dahilinde en yakın sağlık kurumuna erişme durumunuz ve ihtiyaç halinde bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına ulaşılabilir olmanız gerekliliğidir. Bu nedenle, yukarıdaki koşulları sağlayamadığınız yerlere seyahatten kaçının.


10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page