top of page
Yazarın fotoğrafıProf. Dr. T. Umut Dilek

Gebelikte Omega-3 Desteği

Gebelik sırasında doğru ve dengeli beslenme, birçok gebelik sorununu önlediği gibi fetal gelişim açısından da oldukça kritik öneme sahiptir. Beslenmeye bir bütün olarak baktığımızda çoklu doymamış yağ asitlerinin fetal gelişim üzerindeki etkileri her geçen gün daha fazla açığa çıkmaktadır. Çoklu doymamış yağ asitleri dendiğinde, ilk akla gelenler omega yağ asitleri olup bunlar içinde özellikle omega-3’ün anne adayı ve gelişmekte olan fetus üzerindeki olumlu etkileri önemlidir. Docosahexaenoic asit (DHA) ve eicosapentaenoic asit (EPA), fetal beyin ve göz gelişimine olumlu etkisi bilinen başlıca omega-3 yağ asitleridir. Omega-3 sinir hücreleri arasında bağlantıyı sağlayan akson denilen yapıların gelişimi ve myelin kılıfının oluşumda kritik öneme sahiptir. Omega- 3 yağ asitleri fetal merkezi sinir sistemi ve göz dışında, bağışıklık sistemi gelişimi ve anne karnında ağırlık artışı üzerinde de olumlu etkiye sahiptir. Yeterli omega-3 alımının erken doğum, düşük doğum ağırlığı, annede doğum sonrası depresyonu azalttığı, gebelik sırasında kognitif (Bilişsel işlevler, hafıza ve konsantrasyon) işlevler üzerinde olumlu etkisi olduğu bildirilmektedir.

Başlıca omega-3 kaynakları arasında yağlı ve soğuk su balıkları ilk akla gelenlerdir.  Bunun dışında bitkisel besinler içinde, ceviz, keten tohumu, çiya, brokoli, karnabahar, semiz otu, ıspanak, Meksika fasulyesi ve bazı kavun türleri omega-3’ten zengindir.

Balıkların omega-3’den zengin olmaları nedeni ile en çok sorulan soru; hangi miktarda ve hangi balıkların tüketilmesi gerektiğidir. Özellikle derin deniz balıkları ve dip balıklarının cıva başta olmak üzere ağır metallerle kirlenmiş olması nedeni ile tüketilecek balığın cinsi önem taşır. Koca gözlü orkinos, kral uskumru, yelken balığı, köpek balığı, kılıç balığı ve tilefish cıva içeriği yüksek olan balıklardır. Bunlardan kılıç balığı ve köpek balığı dışındakiler ülkemize komşu deniz sularında ve Akdeniz'de bulunmamaktadır. Omega-3’ten en zengin olan balıkların başında somon ve sardalye gelir. Haftalık tüketim miktarı olarak, her bir porsiyon 130g olacak şekilde 2 kez tüketim yeterlidir. Bununla beraber gebelerin koku hassasiyeti ve özellikle ilk 3 ayda yaşadıkları bulantı ve kusmalar nedeni ile yeterli alamamaları durumunda diğer omega-3 kaynaklarına başvurulabilir veya besin desteği kapsamında üretilen preparatlardan birini doktorunuzun önerisine uygun olarak alabilirsiniz.

Günlük  300 mg DHA alınması önerilir ancak kişisel özelliklere bağlı olarak bu miktar değişebilir. Eğer omega-3 için besin takviyesi kullanıyorsanız, yüksek civa maruziyetine karşı gebeler için üretilmiş olan ürünleri kullanın. Bu takviyeler diğer ilaçlar ile etkileşime girebileceğinden uzun süreli veya kronik ilaç kullanımı gereken gebelerin mutlaka doktor bilgisi ve kontrolü altında bu destekleri almalarını tavsiye ederim.


Daha Fazla Bilgi için





16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Opmerkingen


Yazı: Blog2_Post
bottom of page